Історія каміння та його роль в житті прекрасної статі: діаманти, сапфіри, смарагди, рубіни

post_border
04.11.2020

Історія каміння та його роль в житті прекрасної статі: діаманти, сапфіри, смарагди, рубіни

Вони прикрашають наше життя та тіло, підвищують статус і впевненість в собі, підкреслюють красу образу та гарний смак. Коштовне каміння та дорогі ювелірні прикраси – ода жіночності, хоча і чоловікам вони теж неймовірно личать. Потрібно вміти невимушено носити авторські прикраси з камінням, щоб виглядати природно та гармонійно. Чому ми так любимо ці блискучі «зірки», та яка історія появи блискучих мінералів в житті людини?

З глибини століть до вершини суспільства: історія освоєння

Ще з давніх-давен наші предки використовували природне каміння в якості матеріалу для створення знарядь праці, мисливської та бойової зброї, прикрас та амулетів. В епоху неоліту каміння почали не просто збирати на поверхні землі, а добувати з її надр.

Де і коли відкрили найпопулярніші дорогоцінні камені? На думку істориків, археологів та мінералогів:

  • смарагди відкрили в Індії та в горах Африки за дві тисячі років до початку нашої ери;
  • рубіни та сапфіри почали добувати в Шрі-Ланці, це сталося понад 600 років до нашої ери;
  • алмази також вперше знайшли в Індії, це сталося за тисячу років до нашої ери.

Назви їм придумали, чітко описавши основні характеристики мінералів:

  • алмаз – «непереможний»;
  • сапфір – «синій камінь»;
  • смарагд – «зелений камінь»;
  • рубін – «червоний камінь».

Видобуток дорогоцінного каміння – це один з найдавніших промислів, з ними пов'язано багато легенд і міфів. Шанувальники індійської ведичної філософії говорили, що рубіни – це краплі крові богів, які боролися один з одним на небі, що впали на землю. Алмази вони вважали дитиною «п'яти основ природи»: води, повітря, землі, неба або енергії.

Античні майстри вирізали на поверхні смарагдів сцени з побуту, портрети та міфи. Майстри-різьбярі увічнили свої імена в світовій історії. Правителі Стародавнього Риму обсипали дорогоцінними каменями свій одяг і традиційні прикраси. Наприклад, дружина імператора Калігули блищала на публіці неймовірно цінними ювелірними прикрасами. Ювелірні вироби ручної роботи тих часів відрізнялися особливим стилем.

Величезне значення для розвитку ювелірної справи та визнання цінності дорогоцінних каменів має епоха Відродження. Найзнаменитіший ювелір, скульптор, музикант і художник цього періоду – італієць Бенвенуто Челліні, роботи якого зберігаються в найбільших музеях світу.

Культура каменю в нашій країні розвивалася повільніше. Найвідоміші ювелірні шедеври старовини з'явилися набагато пізніше, в XIV столітті. Шапка Мономаха, Алмазні шапки і корона великої імператриці Анни Іоанівни були виконані іноземними майстрами, та більшість каменів для них були привезені з-за кордону.

Величезний внесок в ювелірну справу привніс імператор Петро I, який розвинув гірничу справу, та заснував Кунсткамеру, де зберігалися прикраси ручної роботи з натуральних каменів та предмети побуту. Його працю підтримала Катерина II, що обожнювала ексклюзивні ювелірні прикраси. Вона, буквально, задаровувала ними своїх відданих підданих і фаворитів. В цей же період в моду увійшли прикраси з діамантами.

Прорив вітчизняних ювелірів на світову арену стався в 1851 році, на спеціалізованій виставці в Лондоні. Особливо всім запам'яталися рубіни з особистої колекції графині Воронцової-Дашкової. У XIX столітті світ дізнався про майстерні великого Карла Фаберже, його ексклюзивні ювелірні прикраси ручної роботи зберігаються в багатьох музеях світу.

Мистецтво ограновування: від простого до складного

Найдавніші камені обробляли простим способом:

  • камінь обколювали;
  • наносили різьбу;
  • шліфували;
  • полірували.

У період раннього середньовіччя процес полірування та шліфування стає більш складним і дозволяє створювати опуклу форму каменів. У Німеччині та Франції церковне начиння з XII століття прикрашали за допомогою саме таких каменів.

Уже в XIV майстра Німеччині придумали спеціальні «шліфувальні млини», якими керували за допомогою педалі, а французи в 1456 році почали шліфувати алмази алмазним порошком.

В процесі обробки, важливу роль відігравало мистецтво розколювання. Воно входить і в сучасний процес обробки, разом з орієнтуванням, різкою, попереднім обдиранням, огранюванням і поліруванням. Вже оброблені камені прикрашають дорогі ювелірні прикраси.

Краса – безцінна: зростання вартості дорогоцінного каміння

У 1902 році у Франції навчилися синтезувати штучні рубіни та сапфіри, що зробило природні камені ще більш дорогими та затребуваними. Останні 10 років підвищили їх вартість більш ніж в 10 разів! Смарагди та рубіни природного походження часто коштують дорожче, ніж діаманти. Тож інвестувати у дорогоцінне каміння – дуже вигідно.

Найвідоміші та найдорогіші в світі дорогоцінні камені – це:

  • Алмаз Куллінан або «Зірка Африки».
  • Блакитний діамант «Хоуп».
  • «Девонширский смарагд».
  • Смарагд "Президент».
  • Сапфір «Самотня зірка».
  • Сапфір Цейлону.
  • Рубін Принца.
  • Рубін Россера Рівза.

Список досить великий, це – лише мала частина. Більшість дорогоцінних каменів зберігаються в приватних колекціях, як і прикраси ручної роботи з натуральних каменів, в які вони встановлені. Решта стали експонатами музеїв. Найвідоміші шанувальниці блиску чудового каміння – це:

  • Княгиня Надія Орлова.
  • Королева Марія-Антуанетта.
  • Актриса Елізабет Тейлор.
  • Модель Ніна Драйер.

Унікальні ювелірні прикраси зберігаються в колекціях британської королівської сім'ї, їх носять королева Єлизавета, Кетрін Міддлтон і Меган Маркл, вони особливо люблять тіари і ексклюзивні обручки. Діаманти, сапфіри, смарагди та рубіни підкреслюють жіночу красу, тендітну ніжність і витонченість жіночого тіла, красу жіночих очей.

Цінителі стверджують, що каміння змінює людину, діючи на нього творчо, загострюючи розум, оберігаючи здоров'я та живлячи амбіції. Авторські ювелірні прикраси KIMBERLI JEWELRY HOUSE роблять життя прекрасних клієнток яскравіше і багатше, зберігаючи їх природну жіночність.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
18 + ? = 23